Jesenná regenerácia trávnika. Ako na ňu?

Jeseň už klope na dvere a je najvyšší čas sa pripraviť na obnovu trávnikov tak, aby dobre prosperovali a naďalej plnili svoju funkciu. V tomto krátkom príspevku sa budeme venovať hlavným úkonom, na ktoré treba dať pozor v prípade najmä okrasných trávnikov a intenzívnejšie zaťažovaných trávnatých plôch v rodinných záhradách.

Dosev trávnika

Po náročném létě potřebují trávníky doplnit čerstvými rostlinami, a to zejména na zatěžovaných částech. Dosev, dle aktuálního stavu, můžeme dělat pouze lokální, nebo plošný. Pro dosev volíme směsi s vyšším podílem mätonohu, který rychle klíčí a jeho efekt se projeví během několika málo týdnů. Vzcházení po dosevu je vhodné podpořit pravidelnou zálivkou.

Vhodné osivá pre dosev intenzívneho trávnika: ORNAMENTAL, REPOBLADOR, CREEPING RYE, LIGHT RYE, FAST, Čistý mätonoh

 

Jesenné hnojenie trávnika

Pred zimou je vždy vhodné trávniky podporiť doplnením živín do pôdy. V tomto období je dôležitým prvkom predovšetkým draslík, ktorý podporuje pletivá rastlín a tým aj odolnosť tráv voči mrazu. Trávnik je tak zjari vitálnejší, odolnejší a menej náchylný na napadnutie škodcami. Z našej ponuky môže skvele poslúžiť organominerálne dlhodobé trávnikové hnojivo Swardman Autumn.

 

Vertikutácia a aerifikácia, prevzdušňovanie trávnika

Ide o úkony, ktoré majú význam predovšetkým pri starších trávnatých plochách. Vertikutácia odstraňuje prebytočnú plsť, teda už odumreté časti rastlín a zároveň prerezáva koreňový systém, čím dochádza k jeho čiastočnému prevzdušneniu a podpore ďalšieho rastu koreňov. Pri aerifikácii ide najmä na hlboké prevzdušnenie. Po tomto mechanickom zásahu je vhodné trávnik zapieskovať jemným kremičitým pieskom, prípadne doplniť hydrosorbent, pre lepšiu odôlnosť voči suchu, alebo trávnikový substrát do pôdnej vrstvy. Tieto úkony je lepšie robiť pred dosevom trávnika.

 

VERTIKUTÁCIA

AERIFIKÁCIA