Kvitnúce lúky na zelených strechách

Okrem sukulentov je možné na extenzívnych zelených strechách, v nadväznosti na expozíciu strechy, úspešne pestovať aj trávne či travinobylinné porasty. Voľba osiva by mala zodpovedať využitiu na extrémnom stanovisku. Teda stanovisku suchom, vysoko exponovanom vysokým teplotám a s limitovanou pôdnou vrstvou.

Osivo musí obsahovať iba plytko koreniace suchovzdorné druhy, čo eliminuje väčšinu ďatelinovín, ktorých koreňový systém je príliš hlboký pre úspešnú dlhodobú prosperitu v strešnom substráte. Ten by mal mať pre úspešné dlhodobé pestovanie vhodných druhov mocnosť minimálne 15 centimetrov, pričom pri nižšej mocnosti vrstvy môžu niektoré druhy v poraste úplne zaniknúť.

Pri aplikácii vhodnej osevnej zmesi na dostatočne silnú pôdnu vrstvu je dôležité myslieť aj na kosenie. K tomu by malo dochádzať raz ročne. Riešenie tohto úkonu je individuálne na základe lokality a kompozície konkrétnej strechy. Pokosenú biomasu nie je vhodné na streche nechávať, kosenie by malo aj na streche prebiehať ideálne so zberom. Na mieste je aplikácia pôdneho kondicionéra; zmesi s podielom letničiek sa výsevajú iba na jar a vzhľadom na ich rýchly vývoj ponúkajú v prípade zelených striech presiev a vyššiu dynamiku výzoru porastu.